Keistimewaan Anak Perempuan

Besar pahalanya menggembirakan anak perempuan.

Kanak-Kanak Overdose Vitamin

Jadilah sahabat dan pendengar untuk anak anda.

Resepi Bayi

Resepi Menyediakan Makanan Anak Kecil Anda

Genius

Bagaimana anak-anak mempraktikkan perkara dan berfikir secara kritis dan kreatif

Bestnyer Main Buih Sabun

Rangsang perkembangan minda dengan main buih sabun

Impak Kem Motivasi

Impak positif daripada kem motivasi

Senarai Simple Recepi For Breakfast

Pelbagai variasi senarai resepi ringkas

21 Tempat Menarik Di Malaysia

Tempat menarik untuk honeymoon, famili day, release tension dsb

Jumaat, 27 Mei 2022

BEACH Best Escape Anyone Can Have



Bila badan rasa penat. Pergi lah ke pantai. Tanggalkan selipar dan berjalan di atas pasir dengan berkaki ayam. Rasakan kaki memijak pasir pantai. Sekali sekala biarkan kaki terkena ombak pantai. Tenang rasanya.


Bila baru lepas bergaduh dengan pasangan. Bawalah pasangan ke pantai supaya mereka boleh menenangkan hati, reflect diri melihat apa hikmah pergaduhan sebentar tadi.



Bila lepas balik kerja, ada sesuatu di luar jangkaan berlaku di pejabat dan tempat kerja. Pergi la ke pantai. Tenangkan diri sebentar sebelum pulang ke rumah. Bawa pulang positif vibe ke rumah.

Mental burnout sebab terlalu banyak berfikir. Banyak kerja tak siap yang masih bertangguh. Pergi lah ke pantai. Bagi otak hirup udara pantai, organ badan bersentuhan dengan alam semula jadi untuk merangsang saraf-saraf yang tertekan.


Bila anak semakin pasif, tak aktif. Asyik main telefon je. Kurang bercakap. Bawalah mereka ke pantai. Supaya badan mereka bergerak. Motor skill halus dan kasar di aktifkan.



Bila anak tantrum, suka menangis menjerit. Suka rosakkan barang rumah, suka usik adik-adik. Bawalah dia ke pantai. Biarkan dia menjerit, berlari, bermain dengan pasir pantai.

Kanak-kanak ada tekanan dia. Tekanan di sekolah, tekanan berkawan, tekanan pelajaran, tekanan expectation parent, dan tekanan keinginan bermain yang terhalang.

Remaja ada tekanan dia. Tekanan dalam pelajaran, tekanan dalam perhubungan, tekanan dalam pemilihan hala tuju kerjaya, tekanan berkawan, tekanan media sosial.

Orang dewasa ada tekanan dia. Tekanan dalam pekerjaan, tekanan dalam perniagaan, tekanan dalam hubungan, tekanan dengan anak-anak, tekanan dengan family, tekanan kewangan, tekanan kesihatan.
Orang tua ada tekanan dia. Tekanan kesihatan yang makin merosot, tekanan anak-anak abaikan, tekanan dalam pekerjaan masih perlu bekerja dalam keadaan pelupa dan sakit lutut, tekanan kewangan hutang belum habis.

Tiada siapa yang boleh lari daripada tekanan. Tapi orang yang menang adalah orang tahu cara melepaskan tekanan dengan baik. Tekanan yang tak di lepaskan dengan baik akan di lepaskan dengan cara tak baik.

Tekanan yang tak di lepaskan, akan jadi gunung berapi yang tunggu masa untuk meletus. Kasihan badan kita.
Alam semula jadi sentiasa jadi terapi terbaik untuk semua jenis masalah dan penyakit. Manfaatkan.

Sumber : hajar syazwan

Selasa, 21 Disember 2021

10 Benda Wajib Ada Untuk kawasan selalu banjir




Tak salah kalau kita ikhtiar awal Semua senarai di bawah ni dengan harga termurah dan terbaik di shopee. Boleh layari link2 di bawah.

๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡
2) Touchlight Waterproof:
3) Life Jacket:
5) First Aid Kit: https://shp.ee/ryyreqz
6) Baju Hujan: https://shp.ee/jbisc6z
7) Beg Kalis Air: https://shp.ee/5aimciz
๐Ÿ˜Ž Beg Handphone Kalis Air: https://shp.ee/xydancz
10) Khemah Salin Pakaian: https://shp.ee/bvq8z5z

Sama2 kita doakan keadaan banjir di Malaysia makin surut dan semua rakyat MALAYSIA berada dalam keadaan selamat.

Tips Agar Air Tidak Memasuki Dalam Rumah Ketika Banjir










Pada mangsa2 banjir & mereka yang duduk dikawasan berpotensi banjir sedikit perkongsiaan dari saya untuk persediaan banjir di masa akan datang (kalau ayaq dah masuk dalam rumah baru nak buh.. no use la pulak hehe)

Jika anda nak kurangkan kesan air banjir masuk kedalam rumah anda.. dalam gambar tu cara RG buat benteng dari air banjir masuk rumah (agak sesuai bagi banjir yang tak besar dan bawah dari paras ketinggian 2 kaki )
Peralatan asas perlu ada.
1. Plastik ( paling best plastik biru yg jual kat hardware sebab tebal & murah)
2. Batu bata ( ukur panjang ruang yang anda perlu tutup & ketinggian bata yang anda nak bubuh)
3. plastersin (bagi tutup ruangan antara celah pintu belah dalam & luar khususnya ruangan pintu ke lantai rumah)
4. pump ayaq tujuannya untuk sedut ayaq jika benteng banjir anda tadi dibolosi lebih2 lagi diruangan bilik air. )
(submersible water pump yang rege RM150 ke bawah yg ni ..jika ada sangat bagus..tapi kalau tak de pun tak pe jika tak cukup bajet..sebaiknya stdby satu kat rumah jika rumah anda mmg ada potensi naik air..)
Alhamdulillah 90% berjaya menyekat air masuk dan mampu mengurangkan risiko damage kepada harta benda anda serta tak penat sangat nak kemas rumah lepas banjir surut.
Cara ni hanya sesuai bagi hadapi banjir yang pada paras ketinggian 1- 2 kaki tinggi sahaja.
Selebih dari tu sebaiknya eloklah berpindah ketempat yang lebih selamat.
Jika rumah anda dimasuki air sekalipun ..jangan susah hati
Selepas banjir surut...sila buat tuntutan claim banjir dengan menghubungi syarikat takaful @ insurance rumah anda (bagi yang ada amik perlindungan banjir).
Mereka akan hantar adjuster inspect rumah anda dan in shaa Allah dalam masa 2 minggu pampasan akan dibayar ke acct anda dengan duit pampasan tersebut dapatlah digunakan untuk baik pulih apa yang rosak dan guna untuk kos pembersihan.
Semoga bermanfaat dan kita sama2 berdoa agar Allah swt lindungi kita semua..aamiin
Jika anda ada apa2 pertanyaan tentang banjir boleh hubungi RG untuk khidmat nasihat percuma .sebab RG tiap2 tahun hadap banjir dah hampir selama 10 tahun .hehe
Untuk lebih banyak ilmu ikhtiar hidup yang tak de diajar di university boleh layari www.TutupHutang.Com



Sumber: Radzi Ghani

TIPS MUDAH KEMAS RUMAH




Hari ini saya ingin kongsikan cara paling simple untuk menjaga rumah kita supaya sentiasa kelihatan kemas dan bersih.

Secara jujurnya, aktiviti mengemas rumah bukanlah mudah. Tapi saya percaya rumah yang bersih dan kemas menolong kita berasa rileks dan tenang.
Tips mengemas ini telah dipecahkan kepada empat bahagian iaitu mengemas setiap hari, seminggu sekali, sebulan sekali dan 4 bulan sekali. Bila kita bahagikan kepada empat bahagian, kita tidak ada masalah bila memikirkan apa yang perlu kita kemaskan dan rasa terbeban untuk mengemas itu kurang.
Tapi secara jujurnya, tak semua orang ada masa untuk melakukan aktiviti mengemas ini setiap hari tetapi kalau seminggu sekali Itu mungkin tak ada masalah.
Tapi perlu diingat, tiada siapa pun dan tiada rumah yang nampak sempurna. Kalau kita mampu buat salah satu daripada list, itu dah cukup baik daripada kita tak mengemas langsung. Kesan ‘keterpaksaan’ mengikut list mengemas rumah kali ini boleh membuatkan kita berasa tenang berada di dalam rumah kita nanti. Bayangkan balik dari pejabat dan duduk di sofa, mata ni rasa sejuk sahaja tengok sekeliling rumah sebab semua dah bersih dan kemas. Akhirnya, kita juga yang senang hati.


Simber: Impiana Home

Isnin, 6 September 2021

Ustaz Kongsi Sentuh Nadi Kita dan Jika Sendawa & Pening Menandakan Anda Ada Gangguan Jin

 Kat Leher Kita Ini Ada Satu Nadi, Cuba Sentuh Dengan 2 Jari. Apabila Rasa Denyutan Nadi Tersebut Terus Baca Doa Ini 7 kali Kerana Itu MEnandakan Anda Ada Gangguan Jin

Gangguan Jin boleh berpunca dari 4 sumber berikut:

  • si’hir,
  • sa,ka,
  • lintasan atau A’in (pandangan mata) ATAU
  • percampuran antaranya.

Terdapat banyak spesis jin’ yang tidak dapat diketahui jumlahnya. Namun pesakit mengalami gangguan kebiasaan akan menujukkan tindakbalas tertentu semasa melakukan rawatan.

Berikut adalah perkongsian daripada Ustaz Norazri Medzlan yang merupakan pengasas kepada Pusat Rawatan As-Syifa An-Nur ini.

Kat leher kita ni ada satu nadi, cuba anda sentuh dengan 2 jari. Apabila rasa denyutan nadi tersebut terus anda baca doa seperti di bawah 7 kali.


ุฃุนูˆุฐ ุจุงุงู„ู„ู‡ ุงู„ุณู…ูŠุน ุงู„ุนู„ูŠู… ู…ู† ุงู„ุดูŠุทุงู† ุงู„ุฑุฌูŠู…، ู…ู† ู‡ู…ุฒู‡ ูˆู†ูุฎู‡ ูˆู†ูุซู‡

A’udzubillahissami ‘il ‘aliimi minasyaitonirrojim, min hamzihi, wanaf khi hi, wanafsihi

Maksudnya: Aku Berlindung Dengan Allah Yang Maha Mendengar Lagi Maha Mengetahui Daripada Syai’tan Yang Dire’jam, Daripada Hasu’tannya, Tiupannya dan Simpulannya.





Ketika anda baca tiba-tiba rasa pe’ning, sendawa, mun’tah, menggigil, panas (berpeluh) atau sesuatu bergerak di tubuh anda itu menandakan tubuh anda ada sesuatu gang’guan makhluk ha’lus (jin’).

Kalau ada simptom tersebut dapatkan rawatan di pusat rawatan islam untuk rawatan selanjutnya. Ini adalah kaedah awal untuk mengesan jin’ di dalam tubuh kita. Sebaiknya hafal doa ni, dan baca ketika selepas selesai solat.

Insya Allah.. ini hanya sebagai salah satu ikhtiar bagi merawat segala penya’kit yang ada didalam tubuh badan kita. Jaga atikad(pegangan) kita, Kebergantungan kita hanya pada Allah ุณุจุญุงู†ู‡ ูˆ ุชุนุงู„ู‰. Sesungguhnya Allah ุณุจุญุงู†ู‡ ูˆ ุชุนุงู„ู‰ yang menyembuhkan.

ูˆุงู„ู„ู‡ ุฃุนู„ู…ُ

Perbanyakkan selawat dan salam ke atas Junjungan Besar Nabi Kita Muhammad แนขallallฤhu ′alaihi wassallam. Moga Allah himpunkan kita bersama Nabi kita di Syurga-Nya…

ุงَู„ู„ู‡ُู…َّ ุตَู„ِّ ุนَู„َู‰ ุณَูŠِّุฏِู†َุง ู…ُุญَู…َّุฏٍ ูˆَุนَู„َู‰ ุขู„ِ ุณَูŠِّุฏِู†َุง ู…ُุญَู…َّุฏٍ

Mudah-mudahan perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda !

ุฑِ ูَุงุนِู„ِู‡ِ.

ุตุญูŠุญ ู…ุณู„ู… ، ูƒุชุงุจ ุงู„ุฅู…ุงุฑุฉ ، ุจุงุจ ูุถู„ ุฅุนุงู†ุฉ ุงู„ุบุงุฒูŠ ููŠ ุณุจูŠู„ ุงู„ู„ู‡ ุจู…ุฑูƒูˆุจ ูˆุบูŠุฑู‡، ูˆุฎู„ุงูุชู‡ ููŠ ุฃู‡ู„ู‡ ุจุฎูŠุฑ ، ุญุฏูŠุซ ุฑู‚ู… 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy, beliau berkata : Rasulullah ุตู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ูŠู‡ ูˆุณู„ู… beaasZZrsabda: “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadis Riwayat Muslim : 1893)



Sumber : Norazri Medzlan via viralmalaysiaku 

Rabu, 9 September 2020

Para Isteri Wajib Amalkan Agar Allah Jaga Anak-anak Dan Suami Kita Walau Dimana Mereka Berada



Allah Ya Hafiz Ya Muhaimin, Allah Yang Maha Menjaga dan Allah Yang Maha Memelihara. Kedua-dua nama seakan-akan sama maknanya jika dibaca selapis. Namun apabila digabungkang ketika dalam doa, ia membawa keyakinan yang jitu kepada Allah bahawa Dia PASTI akan menjaga apa saja yang kita minta dilindungkan.


Kebanyakan ibubapa cuba untuk menjaga anak-anak, maka inilah teknik terbaik untuk melindungi anak-anak. Serahkan anak kepada Allah Ya Waliy Ya Wakil Ya Baari’ Ya Hafiz Ya Muhaimin.


Caranya zikir 5 nama tersebut 40x setiap pagi dan diiringi dengan bicarahati, “Ya Allah, aku serahkan anakku __nama__ kepadaMu yang Maha Mentadbir, Maha Mengurus, Maha Mengatur Agenda, Maha Menjaga dan Maha Memelihara. Sesungguhnya aku tidak berdaya menguruskan dan melindungi anakku.”

Kenapa perlu serahkan anak kepada Allah pula? Bukankah Allah beri kita anak untuk Kita jaga? Bukankah anak tanggungjawab Kita?


Penyerahan itu di Hatimu bukan di gerak gerimu.

Di dalam surah Ali-Imran ayat 35 & 36 ada menerangkan cara-cara kita perlu membuat penyerahan kepada Allah.

Ayat 35:

Ketika isteri ‘Imran berkata: “Ya Tuhanku, sesungguhnya aku menazarkan kepada Engkau anak yang dalam kandunganku menjadi hamba yang saleh dan berkhidmat (di Baitul Maqdis). Karena itu terimalah (nazar) itu dari padaku. Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”

Ayat 36:

“…. Sesungguhnya aku telah menamai dia Maryam dan aku mohon perlindungan untuknya serta anak-anak keturunannya kepada (pemeliharaan) Engkau daripada syaitan yang terkutuk.”

Ibu-ibu, ayah-ayah…

Apabila kita menyerahkan urusan anak kepada Allah, kita akan diberi energy yang cukup luar biasa dalam mendidik, membimbing, menjaga, menyayangi, memantau dan mengurus anak. Kerana Allah boleh memberi full energy kepada kita sebab kita lah khadam/khalifah Allah untuk menzahirkan sifat2 Allah kepada anak-anak.

  • Energy mendidik: Ya ‘Alim Ya Hakim Ya Rashid
  • Energy membimbing: Ya Nuur Ya Haadi Ya Haq
  • Energy menjaga: Ya Hafiz Ya Muhaimin
  • Energy menyayangi: Ya Rahman Ya Rahim Ya Jaami’
  • Energy memantau: Ya Khobir Ya Basir Ya Raqib
  • Energy mengurus: Ya Waliy Ya Wakil Ya Baari’

Ingatlah, kitalah khalifah Allah kepada anak-anak, maka siapa lagi yang kita harapkan untuk menjalankan tugas kita sbg khalifah jika bukan Allah Ya Somad yang Maha Diperlukan. Laa hawla walaa quwwata illa billah.

Dalam melindungi anak-anak, yang paling utama yg harus dilindungi ialah hatinya iaitu iman dan aqidahnya. Maka, kepada Allahlah tempat kita mohon pertolongan kerana hanya Allah yang Melihat apa yang di dalam hatinya. Allah ya Malik saja yang boleh membolak-balikkan hati. Maka, setelah membuat penyerahan kepada Allah Ya Hafiz Ya Muhaimin Ya Baari’ memberi kita full energy sebagai ibubapa untuk menjalankan tugas-tugas di atas sebagai jawapan Allah kepada doa kita.

Sumber : fizazawawi

Rabu, 22 Julai 2020

Swab Test Bukan Perkara Mudah Buat Anak Kecil



Sekalipun tak kasihankan diri sendiri, tolong kasihankan mereka yang lain. Terutamanya untuk anak-anak yang masih kecil.
Mak cik kira beruntung kerana balik sahaja dari luar negara, terus berkuarantin di rumah sendiri. Kemudahan banyak. Bila lapar mak cik boleh picit butang telefon dan order makanan yang makcik idamkan.
Saya dan sebilangan guru-guru yang mengajar di Sarawak terpaksa berkuarantin di sekolah masing-masing yang lokasinya jauh dari bandar.
14 hari saya duduk di kuaters sekolah. Dengan gensetnya yang rosak masa itu. Maka bermandi peluh lah pada waktu tengah hari.
Tak boleh nak lari mana-mana selagi 'gelang' masih di tangan.
Atas rasa tanggungjawab. Rasa bersalah yang tersangat jika keluar dari kawasan kuaters sekolah. Risau pun iya. Sedangkan saya dari semenanjung. Bukan balik berjalan dari negara orang.
14 hari mengharapkan ihsan kawan-kawan untuk hantarkan makanan ke rumah. Jika mereka keluar ke pekan, mereka tawarkan diri untuk belikan keperluan.
Hari ke-10 berkuarantin baru saya keluar. Itu pun ke hospital yang jaraknya 80km untuk buat swab test.
Selesai sahaja swab test, atas rasa tanggungjawab, terus pulang ke kuaters sekolah semula. Kira total perjalanan 160km semata-mata untuk buat swab test yang tak sampai berapa minit.
Buat mak cik dan kawan-kawan di luar sana, kita perlu sama-sama melawan virus ini. Jangan kerana kita, wujudnya kluster baru. Lagi kasihan jika anak-anak kecil yang polos wajah mereka itu turut terlibat sama.
Cukuplah pengalaman sekali buat swab test. Memang tak sakit, tapi berair juga mata. Tak boleh bayang jika anak-anak yang masih kecil turut melalui pengalaman yang sama. Puncanya dari kita orang dewasa yang tak bertanggungjawab.
Jadi bila dapat berita yang kerajaan mewajibkan kuarantin di pusat bagi mereka yang baru balik dari luar negara, saya lega. Lega kerana masalah mereka yang tak bertanggungjawab ini dapat dikurangkan.
Kawan-kawan,
Sepatutnya bila kalian banyak travel, banyak melihat negara orang, kalian lebih matang dan bertanggungjawab. Pepatah ada mengatakan, jauh perjalanan luas pemandangan. Tapi tidak untuk mak cik. Tak ada kesan dan ibrah selain penat berjalan.
Sigh~
Saya harapkan agar pihak KKM sediakan 'lidi' yang lebih besar untuk cucuk hidung mereka. Baru padan dengan muka. Haha.
Dua-dua lubang hidung dicucuk masa swab test

Rabu, 11 Disember 2019

Bangunkan Perisian Sendiri: Remaja Pintar IT Raih Pendapatan RM50,000




KUALA LUMPUR – Muhammad Akmal Hazim Hafizul Rasydan bukan remaja sebarangan kerana dalam usianya yang baru menjangkau 14 tahun, dia sudah mempunyai kira-kira 400 pelanggan dan meraih pendapatan lumayan sebanyak RM50,000 daripada perisian yang dibangunkannya sendiri.
Perisian dikenali dengan nama Benchpoint.io menyediakan solusi ujian berkelajuan remote dan sistem penanda aras internet untuk server pengguna.
Remaja pintar IT itu sekarang mengusahakan idea besar untuk membantu rakyat Malaysia menggunapakai peranti Internet-of-Things (IoT).
Perisian Muhammad Akmal Hazim menyediakan antara muka web untuk pelanggan e-dagang menjalankan ujian kelajuan pada server termasuk menguji beban server tanpa kerumitan. Melalui perisian ini, pelanggan dapat meramalkan keupayaan server untuk mengendalikan sejumlah besar pelawat.
“Idea utama tercetus dari pelanggan terdahulu saya kerana saya perlu melayari skrin dan memantau server dan ia menjadi masalah untuk saya kerana saya tidak melayari komputer sepanjang masa.
“Jadi saya membangunkan perisian yang boleh dipasang, menyalin dan menampal kod pada server dan selepas itu, anda boleh menguruskan ujian kelajuan dari antara muka web,” katanya semasa taklimat media untuk #mydigitalmaker Fair 2019 pada Rabu.
Muhammad Akmal Hazim merupakan Digital Ninja di bawah program #mydigitalmaker Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) untuk mengasah kemahiran pelajar dan memberi pendedahan kepada pemikiran inovatif.
Remaja itu sedang bekerjasama dengan pemaju Internet-Of-Things (IoT) yang lain dalam projek yang dikenali “Projek IoT”.
Beliau memberitahu bahawa projek itu mirip dengan platform yang disediakan di peringkat antarabangsa, Blynk IOT, tetapi dia mahu mewujudkan satu lagi platform bagi rakyat Malaysia untuk menguruskan peranti IoT mereka.
“Saya mahu membangunkan platform lain untuk rakyat Malaysia yang dapat mengurangkan kependaman kerana jika anda mahu sesuatu, anda mahukannya dengan cepat dan anda tidak mahu sebarang kelengahan yang mungkin.
“Kami cuba membangunkannya sebaik mungkin untuk pasaran tempatan Malaysia dan pada masa ini kami sedang berusaha menaik taraf utama supaya kami dapat menerima langganan berbayar dan kami ingin memastikan ia boleh mengendalikan lebih banyak pelanggan pada masa akan datang,” katanya.
— BERNAMA

Ahad, 1 Disember 2019

Panduan buat mak ayah yang punyai anak Tahun Satu 2020

Eh.. eh.. Jumaat ini dah minggu orientasi tahun satu, apa yang perlu anda mak ayah tahu..


SEKEJAP sahaja masa berlalu.Anak yang dulunya masih kecil, kini sudah menginjak ke Tahun Satu.Bagi yang sudah pandai membaca, mungkin tidak akan berdepan dengan sebarang masalah.

Namun, bagi yang masih merangkak-rangkak untuk mengenal ABC, 123 mungkin ibu ayah perlu lakukan sesuatu.Cikgu Matematik, Mohamad Hakim menerusi facebooknya ada berkongsi perkara penting untuk diberi perhatian oleh ibu ayah di luar sana.


Tahun Satu (Matematik)
Jika kalian ada anak yang berada di Tahun Satu bagi sesi 2020, ini adalah sedikit perkongsian untuk anda.
1. Pastikan anak kalian dapat mengenal nombor dari 1 hingga 100 dengan baik.

2. Bantu anak kalian untuk mengeja nombor-nombor tersebut dalam perkataan. Boleh guna teknik nyanyian.

3. Pastikan anak kalian dapat mewakilkan kuantiti dengan nombor yang ada. Mudah kata, anak kalian dapat membilang dengan baik.

4. Membilang 1-1,2-2,5-5,10-10 secara tertib menurun dan menaik. Oh ya, ini juga adalah pengenalan kepada sifir 2, 5 dan 10.

5. Menambah dan menolak hingga 100.

6. Membundar.

7. Mengenal pasti nilai tempat (sa-puluh) dan nilai digit.

8. Mengenal alat pengukur bukan piawai seperti jengkal, langkah dan depa.

9. Menguasai konsep pecahan bagi penuh, separuh dan suku.

10. Membaca jam mudah (2 petang/7 setengah pagi).

11. Membuat perbandingan kuantiti. (lebih banyak, lebih panjang, lebih berat dan lain-lain.)

12. Mengenal nilai wang Malaysia, menambah dan menolak nilai wang (hingga RM10)

13. Penyelesaian masalah mudah.

14. Tarikh, hari, bulan dan tahun.

15. Bentuk-bentuk mudah seperti silinder, kon dan kubus. (dalam subjek sains pun ada)

16. Perwakilan data

17. Istilah separuh, setengah, suku dan penuh bagi isipadu cecair dan kuantiti objek dalam bekas.

18. Abakus dan gundalan

Di atas adalah antara tajuk dan kemahiran yang ada untuk Tahun Satu. Banyak kan?

Paling kurang, sebelum mereka melangkah ke Tahun Satu, pastikan mereka sudah kuasai point 1 hingga 5 dengan baik.

Sambil-sambil itu, tekankan juga berkenaan nilai wang. Ramai murid Tahun Satu yang agak keliru dengan tajuk ini.

SUMBER: Facebook Mohamad Hakim

Khamis, 28 November 2019

DOA PENDINDING & PENGGERAK SANGAT WAJAR DIAMALKAN DI ZAMAN INI

Ada satu doa yang pendek tetapi sangat besar manfaatnya sekiranya diamalkan dalam kehidupan seharian kita. Doa yang dimaksudkan seperti sabda Rasulullah s.a.w. seperti berikut;

Mengikut kamus Dewan Bahasa Edisi Ketiga, ”Mudarat” membawa maksud seperti berikut;


Rasulullah s.a.w. mengajarkan kepada umatnya satu doa yang jika dibaca tiga kali di waktu pagi dan tiga kali di waktu petang maka akan terhindarlah kepada yang membacanya daripada segala kemudaratan disepanjang hari tersebut. Doa daripada hadis di atas adalah seperti berikut;

Tidak Beruntung, Menanggung Rugi
Tidak Berhasil, Tidak Berjaya, Gagal
Berbahaya
Melarat, Bertambah Payah
Dengan itu jika kita amalkan doa yang tersebut di atas, insya’Allah kita akan terhindar daripada ”mudarat” yang disebutkan. Maka dengan itu faedahnya yang diperolehi ialah kita akan;

Beruntung, Tidak Menanggung Rugi.
Berhasil, Berjaya dan Tidak Gagal.
Selamat dari bahaya.
Tidak melarat, Menjadi Senang.


Keberuntungan beramal dengan doa ini

1. Terhindar Daripada Bahaya

Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din menamakan doa ini sebagai ”Ayat Pengerak” kerana dengan membaca doa ini boleh mengerakkan hati kita untuk meneruskan atau tidak bila hendak melakukan sesuatu kerja-kerja yang berbahaya. Tuan Guru memberikan petua bagaimana untuk beramal dengan doa ini seperti berikut;

Bila hendak memulakan perjalanan samaada perjalanan yang dekat ataupun jauh, mengembara ke tempat yang telah biasa ataupun yang belum pernah dikunjungi dan sebagainya atau untuk memulakan sesuatu pekerjaan yang mungkin biasa atau berisiko seperti masuk hutan untuk berburu, memancing, menyembelih binatang, bekerja di tempat pembinaan, dan seumpamanya, maka sebelum itu bacalah doa ini sebanyak tujuh kali. Insya’Allah, Allah s.w.t akan melindungi kita daripada segala bentuk kemudaratan, kejahatan dan bahaya yang mungkin ada di sekeliling kita.
Jika bacaan tersekat-sekat atau terlupa atau ketika sedang membaca ada gangguan seperti gangguan telepon berdering, gangguan daripada anak-anak, gangguan daripada rakan-rakan yang menyapa dan sebagainya yang menyebabkan kosentrasi bacaan terganggu, maka berehatlah dahulu. Jangan diteruskan perjalanan atau pekerjaan tersebut. Setelah berehat beberapa ketika, baca sekali lagi sehingga tujuh kali bacaan. Jika sekiranya bacaan tujuh kali itu lancar baru teruskan perjalanan atau pekerjaan tersebut. Jika diteruskan juga perjalanan atau pekerjaan sedangkan bacaannya tidak lancar, mengikut pengalaman Tuan Guru, kita boleh terkena dengan kemudaratan yang mungkin ada dihadapan kita.

Perlu diingatkan disini bahawa, insya’Allah kita boleh terlepas daripada kemudaratan yang dinamakan Qada’ Muaalaq iaitu ketentuan Allah yang boleh berubah dengan kita berusaha melalui berdoa kepada-Nya. Bagaimanapun jika ianya Qada’ Mubram iaitu ketentuan Allah yang tidak boleh berubah seperti mati maka kalau ajal telah tiba kita membaca doa ini seribu kali sekali pun pasti kita akan mati.

2. Terhindar Daripada Kemudaratan Makanan

Makanan dan minuman yang masuk ketubuh badan kita sebahagiannya mengandungi bahan kimia yang beracun. Racun tersebut tidak memberi kesan untuk jangkamasa pendek tetapi terbukti sebahagiannya memudaratkan tubuh badan untuk jangkamasa panjang. Penyakit yang begitu sinonim dewasa ini dalam masyarakat kita seperti kanser, diabetes, dan sebagainya adalah berpunca daripada makanan dan juga minuman. Untuk mengelakkan makanan yang kita makan membawa mudarat kepada tubuh badan adalah disarankan agar mengamalkan doa ini sekurang-kurangnya tiga kali sebelum menjamah apa sahaja makanan dan minuman. Insya’Allah dengan keberkatan membaca doa ini semua makanan dan minuman yang halal, yang dimakan dan diminum tidak memudaratkan tubuh badan kita.

3. Terhindar Daripada Sihir

Perbuatan belajar dan mengamalkan ilmu sihir hukumnya adalah syirik dan mereka yang syirik akan mendapat balasan laknat Allah s.w.t. dan mereka akan ditempatkan di dalam neraka selama-lamanya melainkan jika sempat bertaubat sebelum mati.

Kesan perbuatan sihir boleh terkena kepada sesiapa sahaja dengan izin Allah s.w.t. Ada sihir untuk tujuan kecantikan seperti memakai susuk dan kebanyakan amalan sihir adalah untuk tujuan khianat yang boleh memudaratkan seseorang dan sesetengahnya boleh membawa maut. Ada perbuatan sihir yang sememangnya ditujukan kepada seseorang kerana dorongan hasad dengki, dan ada juga yang terkena sihir dengan tidak disengajakan seperti secara tidak sengaja termakan makanan dan minuman yang mengandungi santau.

Pengalaman penulis berhenti makan dengan seorang sahabat di sebuah gerai makan. Gerai tersebut terletak di tepi jalanraya. Ketika hendak menjamah makanan, tiba-tiba pinggan kaca yang berisi nasi terbelah dua. Dalam peristiwa yang lain, sahabat penulis itu menceritakan dia pernah minum di sebuah restoran dimana gelas ditangannya pecah sebelum sempat sampai ke mulutnya. Kedua-dua kejadian ini berlaku kerana makanan dan minuman tersebut ada mengandungi sihir santau. Dia terhindar daripada mudarat sihir dengan berkat beramal dengan doa ini setiap kali sebelum menjamah makanan dan minuman.

Dalam hal yang lain pula, ada juga sihir digunakan untuk tujuan melariskan jualan makanan. Unsur-unsur bahan sihir tertentu dimasukkan ke dalam makanan yang menyebabkan sesiapa yang menjamah makanan tersebut akan merasakan masakan tersebut sungguh sedap. Dengan mengamalkan doa ini insyaAllah kita hanya akan merasa yg asal tanpa dipengaruhi faktor lain.

3. Terhindar Daripada Gangguan Makhluk Halus

Apabila kita pergi ke sesuatu tempat yang pada kebiasaannya tempat tersebut makhluk halus berkeliaran atau tinggal seperti di tepi tasek, di dalam hutan, di bangunan yang telah lama di tinggalkan dan sebagainya, maka kita terdedah kepada gangguan makhluk ini. Namun begitu jika kita beramal dengan doa ini insya’Allah mereka tidak berjaya untuk mengusik, manakut-nakutkan dan memudaratkan kita.

Satu perkara yang penting juga, apabila kita pulang ke rumah dari tempat yang disebutkan di atas, kadang kala makhluk itu akan mengekori kita dan masuk ke dalam rumah kita tanpa kita sedari. Jika kita mempunyai anak-anak kecil mereka mudah diganggu oleh makhluk ini, akibatnya anak kecil kita menangis tidak henti-henti. Untuk mengelakkan mereka masuk ke rumah kita, bacalah doa ini tiga kali kemudian ludah ke sebelah kiri sebelum kita masuk ke dalam rumah.

Di dalam hadis yang tersebut di atas, Rasulullah s.a.w. mengajarkan supaya membaca doa ini tiga kali, dengan itu mungkin kurang berkesan jika kita membacanya kurang daripada tiga.

Semoga artikel pendek ini memberi manfaat kepada yang membaca dan mengamalkannya, insya’Allah.

Darussyifa’


Get this widget here
Ruang Iklan Untuk Di sewa