Senarai Resepi Menggunakan Pressure Cooker Noxxa Bersama CKK
Ini adalah antara koleksi resepi dari Page CKK sudah mohon izin untuk di share. Kreadit to CKK (Cik Kiah Kicen). So senang simpan dalam ni sebagai panduan dan tak hilang. So parent2 boleh try. Atau boleh ke link ini untuk dapatkan resepi menggunakan noxxa selamat mencuba dan masak istimewa buat famili....
parent juga boleh dapatkan resepi bingka yang enakkk di sini
list resepi di sini mungkin akan diupdate dengan kebenaran orang yang share resepi so sentiasa layari blog kami
REBUNG MASAK LEMAK CILIPADI BERSAMA DAGING NOXXA
500 gm rebung
200 gm daging
400 ml santan ( 2 kotak kecik)
2 helai daun kunyit - koyak
2 btg serai - titik
2 kpg asam keping
Serbuk kunyit
Garam
200 gm daging
400 ml santan ( 2 kotak kecik)
2 helai daun kunyit - koyak
2 btg serai - titik
2 kpg asam keping
Serbuk kunyit
Garam
Bahan kisar:
15 tangkai cilipadi ( kurangkn jika takmau pedas)
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
Seketoi belacan
15 tangkai cilipadi ( kurangkn jika takmau pedas)
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
Seketoi belacan
Cara2:
📌 masukkn bahan kisar bersama daging ke dlm inner dn HP5 minit.
📌 masukkn rebung, daun kunyit, serai dn asam keping dn HP2 minit lagi.
📌 stirfry dn masukkn santan, serbuk kunyit dn perasakn garam
IKAN TENGGIRI ASAM PEDAS NOXXA
5 kpg ikan tenggiri
10 btg bendir
1 ikat daun kesom
Air asam jawa
Minyak
Garam
2sdb kerisik
10 btg bendir
1 ikat daun kesom
Air asam jawa
Minyak
Garam
2sdb kerisik
1 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
Seketoi belacan*
15 tangkai cili kering*
-bahan tanda * dikisar
3 ulas bawang putih*
Seketoi belacan*
15 tangkai cili kering*
-bahan tanda * dikisar
Cara2:
📌 stirfry dn panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga wangi.
📌 masukkn daun kesom dan ikan. Kemudian air asam dn bendir.
📌 teksn HP4 minit.
📌 stirfry semula dn letak kerisik serta perasakan garam
AYAM PANGGANG BEREMPAH NOXXA
1/2 ekor ayam
3 sdb rempah ayam perap ( ckk dpt dr Kelantan.. Org bagi . Rasa mcm rempah kerutuk)
* 1 labu bawang besar
* 3 ulas bawang putih
* 2 btg serai
* 1/2 in halia
2 sdt serbuk lada hitam
2 sdb sos cili
2 sdb sos tomato
2 sdb sos tiram
2 sdb madu
Garam dan gula
Barang bertanda * dikisar halus.
3 sdb rempah ayam perap ( ckk dpt dr Kelantan.. Org bagi . Rasa mcm rempah kerutuk)
* 1 labu bawang besar
* 3 ulas bawang putih
* 2 btg serai
* 1/2 in halia
2 sdt serbuk lada hitam
2 sdb sos cili
2 sdb sos tomato
2 sdb sos tiram
2 sdb madu
Garam dan gula
Barang bertanda * dikisar halus.
Cara2:
📌 gaul rata semua bahan dn lumur pada ayam.
📌 masukkn terus dlm innerpot dn tutup piyok berkunci dgn tombol di pressure.
📌 tekan button delay ( yg warna hijau tu) satu kali , akan klua 0.5 . Ini maknanya 30 minit. Jika kita nk perap 4 jam, tekan 8x.
📌 selepastu tekan HP10 minit jika kita nk guna function HP pada ayam panggang td. Kemudian tekan start.
📌 selepas habis masa delay 4 jam piyok akan mula hp ayam lagi 10 minit sehingga habis.
📌 stirfry utk keringkn sedikit air ayam tu. Sedapp.. Macam masak kerutuk tp kering
NASI ARAB AYAM
Bahan2:
1 ekor ayam dipotong kecil
1 kg beras basmathi- dicuci dn rendam
1 biji bawang besar- potong dadu
2 biji tomato- potong dadu
1 biji carot - potong dadu
2 sdb rempah mandhi@ kabsa
1 litre air
2 sdb minyak sapi
Daun salam dn daun ketumbar.
Garam
1 kiub pati ayam
Bahan2:
1 ekor ayam dipotong kecil
1 kg beras basmathi- dicuci dn rendam
1 biji bawang besar- potong dadu
2 biji tomato- potong dadu
1 biji carot - potong dadu
2 sdb rempah mandhi@ kabsa
1 litre air
2 sdb minyak sapi
Daun salam dn daun ketumbar.
Garam
1 kiub pati ayam
Cara2
💥 mode stir/ fry
💥 panaskn minyak sapi, tumis bawang , tomato dn carrot
💥 masukkn rempah mandhi@ kabsa dan kemudian air, garam , kiub pati ayam dn daun salam (bayleaf)
💥 reneh sebentar dn off mode stir/fry
💥 masukkn beras
💥 susun ayam diatas beras dn sebtg daun ketumbar.
💥 HP 3 minit
NASI ARAB KAMBING @ LEMBU
Bahan2:
1 kg Daging kambing atau lembu - dihiris nipis
4 sekawan(cengkih, kayu manis, bunga lawang dn buah pelaga)
1 kg beras basmathi- dicuci dn rendam
1 biji bawang besar- potong dadu
2 biji tomato- potong dadu
1 btg karet - potong dadu
2 sdb rempah mandhi atau kabsa
1 litre air
2 sdb minyak sapi
Daun salam dn daun ketumbar.
Garam dn pati daging jika ada.
Bahan2:
1 kg Daging kambing atau lembu - dihiris nipis
4 sekawan(cengkih, kayu manis, bunga lawang dn buah pelaga)
1 kg beras basmathi- dicuci dn rendam
1 biji bawang besar- potong dadu
2 biji tomato- potong dadu
1 btg karet - potong dadu
2 sdb rempah mandhi atau kabsa
1 litre air
2 sdb minyak sapi
Daun salam dn daun ketumbar.
Garam dn pati daging jika ada.
Cara2: 🔥 mode stirfry , tumis bawang tomato, karet dn 4 sekawan. 🔥 masukn rempah mandhi atau kabsa. 🔥 tambah air 1 litre. Off stirfry. 🔥 masukkn kambing atau lembu serta perasakn dgn kuib pati atau garam. 🔥 HP 45 minit. 🔥 kluakn daging dn ambil sedikit air rebusan td dn ketepikn. 🔥 masukkn beras yg direndam td. Jika air kurang boleh tmbh sikit. 🔥 HP 3 minit .. Siap 🔥 cara ni adalah daging x masak skali dgn nasi.
............................................
SOS SALATHA
1 biji bawang
3 biji tomato
2 biji cili hijau
5 biji cili padi
1 sdb garam
5 sdb gula
3 pokok daum ketumbar
1 biji lemon
1 biji bawang
3 biji tomato
2 biji cili hijau
5 biji cili padi
1 sdb garam
5 sdb gula
3 pokok daum ketumbar
1 biji lemon
💥 blend semua bahan kecuali lemon
💥 perah lemon
💥 hidang nasi arab dgn sos dn timun
.................................
💥 perah lemon
💥 hidang nasi arab dgn sos dn timun
.................................
SALAD
1 batang karet
1 biji bawang besar
2 biji tomato
1 btg timun buang biji
1 sdb minyak zaiton
1 sdb cuka
Daun ketumbar
Garam
Gula.
1 batang karet
1 biji bawang besar
2 biji tomato
1 btg timun buang biji
1 sdb minyak zaiton
1 sdb cuka
Daun ketumbar
Garam
Gula.
💥 bahan2 potong dadu dan campur semua.
💥 selamat mencuba 😋
💥 selamat mencuba 😋
NASI DAGANG NOXXA
7 cawan @ 1kg beras nasi dagang faeza
1 litre air atau lebih(adjust srndiri)
2 kotak santan @ 400ml
1 inch halia - mayang
11/2 sdt halba
4 ulas bwg merah.- mayang
1 sdb garam
Gula jika suka
1 litre air atau lebih(adjust srndiri)
2 kotak santan @ 400ml
1 inch halia - mayang
11/2 sdt halba
4 ulas bwg merah.- mayang
1 sdb garam
Gula jika suka
Cara:
📌 masuk beras, air, bawang dan halba, tekan HP3 minit.
📌 off biar 5 minit dn bebas wap.
📌 masukkn santan, garam dn gula, tekan steam 4 minit.
📌 jika jelatah renjis air dn steam lagi dn jika nmpk berair, tekan LP3 minit.
GULAI IKAN TONGKOL NOXXA
1 kilo ikan tongkol - cuci dn potong kecik.
2 kpg asam keping
Sedikit garam
1 cawan air
📌 masukkn semua bahan dlm inner dan tekan HP2 minit. Ketepikan.
2 kpg asam keping
Sedikit garam
1 cawan air
📌 masukkn semua bahan dlm inner dan tekan HP2 minit. Ketepikan.
Bahan kisar;
1 in kunyit hidup/ 1 sdt serbuk kunyit.
1/2 in lengkuas
Seketoi belacan
10 tangkai cili kering - rebus
5 ulas Bawang merah
3 ulas bawang putih
📌 kisar semua bahan.
1 in kunyit hidup/ 1 sdt serbuk kunyit.
1/2 in lengkuas
Seketoi belacan
10 tangkai cili kering - rebus
5 ulas Bawang merah
3 ulas bawang putih
📌 kisar semua bahan.
Lain2 Bahan:
4 sdb serbuk kari ikan
4 beradik ( kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih , buah pelaga)
2 kotak santan (400ml)
Cili padi dan cili hijau
1 peket kerisik
Gula
Garam
4 sdb serbuk kari ikan
4 beradik ( kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih , buah pelaga)
2 kotak santan (400ml)
Cili padi dan cili hijau
1 peket kerisik
Gula
Garam
Cara2:
📌 stirfry dn goreng bahan blend tanpa minyak, letak 4 beradik dn masak hingga garing.
📌 masukkn pes kari ikan dan santan. Gaul rata dn didihkn.
📌 masukkn ikan tadi, cili padi dn cili hidup. Gaul rata.
📌 tekan slow cook 1x (30 minit) dn biarkn renih perlahan.
📌 masukkn kerisik, garam dn gula. Siap. Kbai💨💨.
ACAR TIMUN
1 batang timun
1 batang carrot
1 labu bawang besar
2 tangkai cili hidup
Garam dn gula
2 sdb cuka
📌 potong memanjang timun dan carrot. Dn racik halus bawang besar dn cili.
📌gaul rata semua bahan .
1 batang carrot
1 labu bawang besar
2 tangkai cili hidup
Garam dn gula
2 sdb cuka
📌 potong memanjang timun dan carrot. Dn racik halus bawang besar dn cili.
📌gaul rata semua bahan .
KUPANG LOMAK CIPADI PETAI NOXXA
Bahan2:
300g isi kupang
Petai - 5 papan
1 kotak santan 200ml
10 biji cilipadi*
1 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
Garam
Serbuk kunyit & Asam keping
* dikisar
300g isi kupang
Petai - 5 papan
1 kotak santan 200ml
10 biji cilipadi*
1 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
Garam
Serbuk kunyit & Asam keping
* dikisar
Cara2:
📌masuk semua bahan dlm inner kecuali santan. Letak 1 cawan air dn tekan HP4 minit.
📌 stirfry dn letak santan serta perasakn garam.
📌masuk semua bahan dlm inner kecuali santan. Letak 1 cawan air dn tekan HP4 minit.
📌 stirfry dn letak santan serta perasakn garam.
Ulasan